
Amandelen
De amandelnoten prijken al jarenlang bovenaan in de lijstjes van “superfoods”. Technisch gezien is een amandel geen noot, maar eerder een zaadje. Deze voedzame boomnoot staat bekend om zijn vele voordelen voor de gezondheid.
​
Amandelmelk bevat veel energie, eiwitten, goeie vetten, vezels, vitaminen en mineralen:
-
mineralen: calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, natrium, zink en mangaan.
-
vitaminen: vitamine C, vitamine B6, thiamine, riboflavine, niacine, foliumzuur en vitamine E.
Vitamine E houdt de huid, zenuwen, spieren, rode bloedcellen en het hart gezond. Het helpt ook om hart- en vaatziekten te voorkomen. Amandelen bevatten weinig verzadigd vet en veel van de gezonde onverzadigde vetten.
​
Dagelijks amandelen toevoegen aan je voedingspatroon verhoogt je 'goede' cholesterol (HDL-cholesterol) en vermindert je 'slechte' cholesterol (LDL-cholesterol). Uit een studie blijkt dat mensen die elke dag een handvol amandelen nuttigden hun LDL-cholesterol met 4,4 procent verlaagden.
​
Amandelen hebben niet alleen een positief effect op de cholesterol, maar ook op de bloeddruk. Ze zijn rijk aan kalium en bevatten weinig natrium. Beide spelen een rol bij het reguleren van de bloeddruk.
​
En alsof dit nog niet genoeg was, bevatten amandelen fenylalanine, een aminozuur. Je hebt het nodig om lichaamseiwit op te bouwen. Ook zet je lichaam het om in signaalstoffen voor de hersenen.
Al deze voedingsstoffen hebben verschillende voordelen die essentieel zijn voor een goede gezondheid.
​
Redenen genoeg dus om deze super-amandel te verwerken tot een heerlijk drankje!
-
Lactose vrij
-
Glutenvrij (*)
-
Vrij van geraffineerde suikers
-
Niet geschikt voor mensen met notenallergie
* kan wel sporen van gluten bevatten dus niet geschikt voor mensen met glutenintolerantie